Den ultimata guiden för narcisser (påskliljor)

Narcissen är vårlökarnas drottning och finns överallt när snön har smält. De finns i många olika färger, från rent vita till gyllene nyanser av gult och orange. Narcisser är ännu mer mångsidiga än tulpaner och hyacinter, vilket gör dem till ett utmärkt tillskott i även de tuffaste trädgårdarna. Den här skötselguiden för narcisser innehåller allt du behöver veta för att få vackra blommor som välkomnar dig på våren.

Det fanns en tid då jag inte uppskattade narcisser. Jag är säker på att det berodde på att jag aldrig har varit så förtjust i gult, särskilt den ikoniska påskliljan som man ser stora knippen av runt påsk. De påminde mig alltid om gula färgpennor!

Min granne planterade en tät rad av dem i rabatten som delade våra två trädgårdar. Till en början blev jag lite avskräckt av den gula väggen som blommade varje april, men sedan började jag älska robustheten och pålitligheten hos de solgula ansiktena som mötte mig när jag kom hem.

Även om de är uppkallade efter Narcissus, finns det så mycket mer hos narcissen än dess klara, gula skönhet.

Giftighet hos narcisser

Man bör veta att alla delar av narcisslökarna är giftiga. Även om du kanske inte tänker på att sträcka dig efter en narciss när du blir hungrig, kan lökarna misstas för andra växter, t.ex. lök. För att inte tala om alla nyfikna barn och grävande hundar där ute!

Förtäring av delar av en narciss kan leda till illamående, kräkningar, diarré och buksmärtor. Även om dessa symtom bara varar i några timmar är det lätt att undvika dem. Giftigheten beror på kemikalien lykorin. Lökarna innehåller den högsta halten av lykorin, men det finns i hela växten.

Plantera narcisser i ett område där husdjur och barn inte vistas. Även om jag önskar att alla växter var ätliga måste vi vara försiktiga med vad vi planterar och var. Barn bör alltid övervakas i trädgården och lära sig att inte äta något de inte känner till.

Hur man planterar, odlar och tar hand om narcisser

Narcisser är mycket populära på grund av att de är tåliga och lätt kan acklimatisera sig. De tål temperaturer ner till -45 grader Celcius. Det betyder att de flesta av oss som bor i norr inte kommer att ha några problem med att plantera narcisslökar på hösten och vänta på att de ska blomma till våren. De fungerar som en flerårig växt och blommar tidigt på säsongen. På det hela taget kräver de ganska lite underhåll.

De kan planteras nästan var som helst, men de passar bra ihop med senblommande perenner. På våren kan narcisser ge färg åt annars trista rabatter. De kan också planteras under buskar och träd eftersom de klarar av skugga.

Här får du information om hur du odlar narcisser:

Färg: vit, gul, orange, röd och rosa

Blomningstid: februari-maj

Planteringsdjup till lökens bas: stora lökar: 20 cm, små lökar: 12 cm.

Avstånd mellan lökarna: 7 cm för stora lökar, 2 cm för små lökar.

Typ av lök: äkta lökväxt

Läge: soligt till skugga

Användning: narcisser passar på nästan alla tänkbara växtplatser: på friland, i rabatter, i kruka, som kantväxt, i stenpartier, som snittblommor och för uppdrivning.

Odling av narcisser i kruka

Trädgårdsodling i kruka blir allt mer populärt. Du kan få narcisslökar att blomma lite tidigare på året genom att placera dem i en kruka. De är ett bra komplement på balkongen, uteplatsen eller vid entrén medan andra blommor tar tid på sig att växa.

Du bör välja sorter som har korta stjälkar och blad som inte är för stora för krukan. När du väljer kruka ska du se till att den är minst 25-30 cm djup och har dräneringshål. Du kan också lägga ett lager lerskärvor i botten av krukan för extra dränering.

Tryck ner lökarna 12 cm i lös jord (för små narcisser). Du kan placera dem relativt nära varandra, eftersom lökarna inte blir bredare. Ställ krukan utomhus och vänta på att lökarna ska komma upp. Om det är långvarigt torrt ute, se till att vattna dem.

Om frost är på kommande, flytta krukan till en säker plats som inte är för varm, t.ex. ett garage eller ett skjul. Lökar i kruka är mer känsliga för kyla eftersom den kommer in från alla håll.

error: Innehållet är skyddat
Search