Tåliga höstlökar att plantera för vårfärg som håller länge

På våren vandrar jag ofta runt i min trädgård och njuter av de färgglada blommorna som dyker upp överallt, många gånger till och med på snötäckt och frostig mark. Det är under dessa perioder som jag är tacksam för att jag tog mig tid att plantera härdiga höstlökar som tar det lugnt under vintern och vaknar till när våren kommer.

Lökar identifieras efter säsongen de planteras, inte efter säsongen de växer under, så när det gäller härdiga höstlökar är det viktigt att tänka på hur trädgården kommer att se ut under kommande säsonger och hitta rätt utrymme, färg, höjd och antal för att skapa den design du önskar.

Tulpaner

Tulpanerna är blomstervärldens fjärilar, dekorativa och skira, och de har lika många olika utseenden som de trädgårdsmästare som planterar dem. Tulpaner kan vara små eller höga, tidigt eller sent blommande, fransiga eller släta, flerfärgade eller randiga – de är perfekta för nästan alla trädgårdar. Det svåraste med att odla tulpaner är att välja vilka man vill ha.

Krokusar

Som en av de första höstlökarna som trotsar den frusna jorden ger krokus en försmak av vad som komma skall medan den fortfarande är täckt av vinterns frost. Generellt sett går krokusar i lila och gula nyanser, men blått, vitt och orange kan också förekomma. Dessa färgglada småttingar passar bäst längst fram i rabatterna, men jag älskar krokusar som livar upp marken under ett träd med kala grenar (eftersom de blommar innan löven växer), eller som är vilt utspridda i en grön gräsmatta.

Narcissus

Narcisserna, som bär samma namn som den grekiska guden som blev förälskad i sin egen spegelbild, är en sann symbol för skönhet. Många känner kanske till den vanliga gula påskliljan, men släktet omfattar också 50-100 andra vackra pärlor i gult, vitt, orange och allt däremellan.

Lökväxter

Till lökväxterna hör både dekorativa lökar och de lökar som vi äter, men de dekorativa sorterna har inga ätbara lökar. Vad de däremot har är fascinerande blommor med strukturer som pryder trädgården långt efter att blomman vissnat. Det finns över 750 arter varav vissa är vilda, vissa är ätbara och några är garanterade att dra alla blickar till sig i trädgården.

Sippor

Om du har nostalgiska minnen av att du plockade smörblommor som barn kommer du att älska den vuxna versionen, sippor, som även kan kallas anemoner. På grekiska betyder det ”vindarnas dotter”. Dessa små vackra lågväxande blommor kommer säkert att pigga upp i rabatten med sina rika färger.

error: Innehållet är skyddat
Sök