Sabellilja (gladiolus): en fullständig guide

Lägg till en värld av färg till din vår- och sommarträdgård genom att plantera sabelliljor. Med lite omsorg och vinterförvaring kan sabelliljor klara sig genom kalla vintrar och ge dig en färgklick när världen smälter bort och blir grön igen. Och det finns även några sorter som är vinterhärdiga och kan lämnas kvar i jorden! Den här guiden innehåller allt du behöver veta om när och hur du ska plantera och hur du tar hand om dina blommor när de väl har slagit ut.

När du väljer sabelliljeknölar till din trädgård bör du notera att ”gladiola” i allmänhet avser Gladiolus x hortulanus, men det finns några som är mer köldtåliga, t.ex. gladiolus nanus, vilket är glädjande för oss som föredrar att plantera dem på hösten och inte behöva gräva upp dem och förvara dem över vintern.

Vanligtvis planteras knölarna på våren för sommarblommande snittblommor eller för att dekorera bakre delen av rabatter. Om du befinner dig i en svalare zon kan du leta efter tåliga sabelliljor som har färre sorter som planteras på hösten och som tål kylan. Det bästa sättet att hitta dessa tåliga sabelliljor är att läsa beskrivningen och välja dem som passar i din region.

Lär känna sabelliljan!

Om du vill ha riktigt prunkande blommor gör sabelliljorna dig inte besviken. De kommer ursprungligen från Sydafrika och har blivit en av de fyra mest populära sommarblommorna. Sabelliljan är en favoritblomma för många trädgårdsmästare och florister, och du hittar olika sorter i en regnbåge av färger. Det finns sabelliljor för alla, från vackra pastellfärger till djupa juveltoner.

De är populära i rabatter men odlas också i bakre delen av grönsaksträdgårdar eller i prydnadsträdgårdar. Deras skönhet är svår att ignorera och de har odlats sedan 1841. Eftersom de är lätta att korsa uppstår nya plantor varje år och man uppskattar att det nu finns närmare 300 arter.

Sabelliljan (gladiolus) har fått sitt namn från det latinska ordet gladius som betyder svärd. Möjligen på grund av att deras blad ser ut som klingor. Sabellilja är ett vanligt namn på växten. Blomman representerar styrka, stolthet och seger.

Hur stora är blommorna?

Sabelliljor blommar nerifrån och upp och blommorna håller länge, upp till två veckor efter att de första blommorna slagit ut. Blommorna växer på höga stjälkar och växten kan bli mellan 60 och 150 cm hög.

Blommorna kan också variera i storlek, med ”miniatyrblommor” som är 7,5 cm i diameter och ”jätteblommor” som är 13 cm i diameter.

Med dessa enorma blommor och höga stjälkar förstår du säkert att de ofta behöver stagas upp. Det är i allmänhet det största klagomålet om dem. Men det är lätt att åtgärda och värt besväret.

När blommar sabelliljan?

De blommar mellan vår och sommar, så det är logiskt att de är månadsblomma för augusti. Oftast kan du hitta dem i slutet av maj ända till september, men det beror också på när du planterar dem.

De tåliga sabelliljorna som du planterar på hösten kommer att börja blomma i slutet av maj till början av juni. Ofta har de en sekundär blomning (hurra!).

Mindre tåliga sabelliljor blommar mellan 70 och 100 dagar efter plantering. Du kan börja plantera dem efter den sista förväntade frosten och fram till mitten av juli.

Det betyder att du kan ha blommor långt in på sensommaren. Du kan dela upp planteringarna fram till mitten av juli för att få kontinuerliga färgklickar under hela säsongen.

Är sabelliljor tåliga?

Ja och nej, beroende på var du bor. Som nämnts ovan finns det två sorter: tåliga och mindre tåliga. Så här skiljer de sig åt.

Odling av mindre tåliga sabelliljor

Traditionellt är sabelliljor vinterhärdiga, men vissa bör grävas upp på hösten innan vintern kommer. Jag skulle definitivt vara försiktig med att försöka övervintra mindre tåliga sorter i jorden. De måste skyddas från frost för att kunna återkomma år efter år. Detta bör du göra med de flesta ömtåliga perenner, annars riskerar du att förlora dina knölar.

Om du inte vill riskera det kan du gräva upp knölarna 4-6 veckor efter att du har plockat blommorna, eller efter att de har blommat färdigt. Gräv upp dem och skaka av så mycket jord som möjligt. Skär bort bladen och stjälkarna till ca 2,5 cm från knölen. Låt dem torka i en vecka och borsta sedan bort all kvarvarande jord.

Förvara knölarna på en mörk och sval plats i en påse som andas, så som nät eller till och med i strumpbyxor. Detta förhindrar mögel från att växa och möss från att gnaga på dem.

Det finns vissa ömtåliga arter som du med största sannolikhet behöver gräva upp inför vintern. Detta inkluderar abyssinian gladiolus (doftlilja) och gladiolus pole-evansii.

Odling av tåliga sabelliljor

Med lite tur och arbete kan du ha sabelliljorna i jorden året runt med skydd. Det innebär att du kan plantera lökarna på hösten och få dem att blomma sent på våren utan att behöva oroa dig för att gräva upp dem inför nästa år. Du kan lämna kvar dem i marken!

Vissa sorter är mer tåliga än andra, framför allt dvärgsabellilja (Gladiolus nanus). Andra arter som har sitt ursprung i Europa och Asien snarare än i Sydafrika klarar också av kalla vintrar. Detta inkluderar Gladiolus byzantinus och Gladiolus imbricatus (Rysk sabellilja). De ska behandlas som härdiga knölar och planteras på hösten i stället för på våren. De behöver kylan för att blomma.

Vissa säger att om det inte fryser i din region (-2°C eller lägre) kan du plantera lökarna på hösten och lämna dem över vintern. Vi vet alla att vintrarna blir varmare i vissa områden. Perioder med minusgrader som inte heller varar lika länge innebär att växterna nu växer på ställen där de inte gjorde det tidigare.

När sabelliljorna återkommer som perenner kommer de så småningom att spridas av sig själva och bre ut sig om de får rätt förutsättningar. Du kan också själv ta upp och dela knölarna för att öka ditt förråd i trädgården eller för att ge bort dem till vänner och familj.

Se till att plantera dem i full sol och väldränerad jord för att ge din härdiga sabellilja bästa möjliga chans att överleva vintern. De måste också planteras djupare än normalt för att hålla dem varma.

Snön i sig fungerar som en bra isolator eftersom den innehåller mycket luft. Den hjälper till att förhindra att jorden fryser, och därmed fryser inte knölarna i jorden. Ett tjockt lager marktäckning ovanpå håller dem också isolerade.

Hur man planterar sabelliljor

Tekniskt sett är sabelliljans lök en knöl. Även om de liknar lökar har de inte skikt som en lök.

Jord

Knölarna behöver väldränerad jord för att inte ruttna, och de klarar sig faktiskt ganska bra i sandjord. Eftersom jorden är lättare och innehåller mer luft hjälper den till att dränera vattnet och förhindra all slags röta.

Luften fungerar också som en bättre isolering för knölarna under vintern. Luft gör också jorden lättare, så att det är lättare för knölarna att växa. Detta gör att knölarna kan expandera, vilket gör att de blir större och friskare.

Ljus

En annan sak att tänka på när det gäller placering är hur mycket sol dina knölar får.

Som de flesta lökar föredrar sabelliljor full sol, men tål även halvskugga. Helst vill de få 5-6 timmars sol per dag, men tänk på att om solen är begränsad kan stjälkarna falla omkull och då måste de stagas upp. Soliga platser fryser inte heller lika mycket på vintern, så din sabellilja har större chans att klara sig genom vintern.

Plantering

Du bör tillsätta lite organisk kompost innan du planterar. Blanda den väl med jorden. Var försiktig så att du inte bränner knölarna om du använder gödsel. Lägg i ett lager ogödslad jord innan du placerar ut knölarna.

Djupplantering hjälper sabelliljan att klara kylan. Ju djupare i jorden de ligger, desto svårare är det för frost och kyla att komma åt dem. Du bör dock inte plantera för djupt eftersom de då aldrig kommer upp ur jorden. Sikta på att plantera sabelliljor på ca 15 cm djup, inte djupare än 20 cm och inte mindre än 10 cm. Placera knölarna med 15 cm mellanrum.

Att plantera sabelliljan djupare än en vanlig lök hjälper också till att hålla den på plats. Eftersom den har så höga stjälkar och blad skyddar detta den från att välta i stark vind.

Du kan också överväga att plantera knölarna vid ett staket eller bredvid ett hus där de är skyddade från vinden.

Hur man tar hand om sabelliljor

Marktäckning

Om du planterar dina sabelliljor på hösten (eller vill övervintra dina nuvarande knölar) bör du lägga ett tjockt lager marktäckning ovanpå jorden för att hålla den varm. Marktäckningen hjälper till att fånga upp och hålla kvar luften.

Marktäckning kan bestå av naturliga element som grenar, tallkottar, strimlad bark och strimlade löv. Att lämna kvar höstlöven från träden i stället för att samla in dem i säckar fungerar som en fantastisk naturlig marktäckning! Det bästa är att skydda knölarna från stark frost så mycket som möjligt.

Håll utkik efter skott på våren. Du bör hålla dem välvattnade när de väl har börjat gro, så gå ut med trädgårdsslangen om det inte regnar så mycket.

Stagning

Om det blåser mycket där du bor, bör du staga upp dina sabelliljor.

På grund av sin höjd och sina topptunga blommor har sabelliljor en tendens att falla omkull. De behöver gott om full sol, starka rötter, regelbunden vattning och vindskydd för att växa upprätt. Om de utsätts för påfrestning börjar de vika sig. Ljuset är vanligtvis en av de största bovarna. Ja, de är riktiga primadonnor!

Det är lättare att staga sabelliljor i grupp. Du kan placera dem mot ett staket, en spaljé eller annan trädgårdskonst som stöd. Använd en fiskelina eller jute för att knyta fast dem vid stödet. Det bästa är att fästa dem i mitten av blomknopparna.

Du kan också staga upp dem individuellt med trädgårdspinnar. De är ofta gjorda av trä, bambu eller armeringsjärn. Du kan också använda växtstöd i metall som är böjda för att stödja blomsterstjälkar.

Klippning av sabelliljor för arrangemang

Sabelliljor är utan tvekan en av mina favoritsnittblommor. Blommornas höjd i en vas gör dem till ett unikt arrangemang i sig självt. Varför inte använda några som snittblommor om du odlar sabelliljor i din trädgård i år?

Du bör skörda en stjälk när 2-3 blommor öppnat sig. De andra knopparna fortsätter att öppna sig i vasen. När du klipper av plantan bör du lämna många blad på den så att knölen kan användas igen nästa år. Bladen samlar in näring till knölen för att de ska kunna odla fram nästa säsongs blommor.

När du skär ska du se till att allt är mycket rent. Detta innebär ren sekatör, rena hinkar och rent vatten. Skär av stjälken i en vinkel och sätt blommorna i en hink med vatten omedelbart. Jag föredrar att klippa mina blommor på morgonen när de är väl hydrerade och inte utsatta för värmestress.

För att uppmuntra de stängda knopparna att öppna sig kan du också klippa av 5-8 cm av stjälken i toppen. Byt ut vattnet i vasen ofta så håller de i 6-12 dagar.

error: Innehållet är skyddat
Search